”CÂȚI COPII AVEM CU TOTUL?” | ÎNTRE PUBERTATE ȘI ADOLESCENȚĂ 1 (VIDEO)

Pubertatea este considerată o perioadă de trecere între copilărie și maturitate, care apare în timpul adolescenței. Aceasta apare mai devreme sau mai târziu, în funcție de fiecare copil, dar după vârsta de 9 ani. Se manifestă în diverse forme și joacă un rol esențial în creșterea și dezvoltarea copiilor, pe toate planurile.

Pentru a le putea fi de ajutor copiilor, părinții trebuie să înțeleagă mai bine ce se întâmplă cu aceștia și cum ar trebui să se raporteze la comportamentele pe care le pot avea. Majoritatea copiilor se simt stângaci, singuri, iar cele mai multe dintre aceste stări apar din cauza faptului că fiecare copil începe să se perceapă ca o persoană separată de familia și de mediul în care crește, în care exisa un confort psihologic.

Schimbările apar atunci când începe să funcționeze mintea rațională a copiilor și se dezvoltă mult mai bine latura cognitivă abstractă. De asemenea, apare și o separare de gen deoarece fetele se simt mult mai confortabil în preajma altor fete, iar băieții alături de ceilalți băieți. Acest lucru apare din nevoia de siguranță pe care le-o oferă persoanele cu care se înconjoară și care experimentează stări asemănătoare.

Printre cele mai comune stări specifice pubertății se numără:

  • Însingurarea
  • Stângăcia
  • Stânjenirea
  • Descoperirea funcțiilor mentale

Exprimarea artistică este cea mai bună cale prin care copiii pot scăpa de stânjeneala specifică vârstei lor. În acest fel nu vor mai simți că tot ceea ce fac este greșit, că nu se potrivesc într-un anumit context sau că nimeni nu îi poate înțelege. Nevoia de retragere și se singurătate din perioada pubertății îi poate ajuta pe copii să își descopere anumite talente, precum pictura, ce le pot oferi o zonă în care să se simtă în siguranță. De asemenea, explorarea zonei artistice îi poate ajuta să prindă încredere în propriile lor puteri și abilități, lucru ce joacă un rol foarte important în dezvoltarea lor.

Fiecare etapă din viața copiilor este importantă, însă pubertatea reprezintă trecerea spre adolescență, iar atunci când este gestionată cu grijă, perioada următoare poate fi mai simplă pentru viitorii adolescenți.