”CÂȚI COPII AVEM CU TOTUL?” | ÎNTRE PUBERTATE ȘI ADOLESCENȚĂ 2 (VIDEO)

Buna creștere este o sintagma ce întotdeauna va însemna același lucru, însă fiecare generație care vine schimbă modalitatea prin care o expune. Așa este și în cazul generației de 20-30 de ani, pentru care în acest moment raportarea la buna-cuviință este cu mult diferită decât ce a părinților, bunicilor sau chiar a altor persoane din alte generații cu care au contact în viața de zi cu zi.

Noțiunile de bună-cuviință sau de bune maniere, etichetă, protocol devin din ce în ce mai străine tinerei generații. Este important să cunoaștem noile forme de interacțiune ce fac diferența între un comportament elegant și unul mai puțin acceptabil din punct de vedere social.

Majoritatea tinerilor percep cei 7 ani de acasă ca o serie de reguli ce funcționează într-o societate în care alți oameni respectă aceleași reguli. Prima formă de învățare a tinerilor constă în imitarea limbajului și a comportamentului celor care se ocupă de educația lor. Respectul pe care tinerii ajung să îl acorde celor din jur poate veni de la sine atunci când le sunt explicate motivele pentru care așa numitele norme de bune maniere sunt importante în societatea în care trăim.

Atunci când simt stresul, presiunea celor din jur pentru a respecta aceste reguli, au tendința de a le încălca sau de a le respecta după bunul lor plac, iar de multe ori se întâmplă acest lucru pentru că există un oarecare sentiment de control.

Există diferențe de bune maniere inclusiv atunci când ne raportăm la fete sau la băieți, chiar și atunci când fac parte din aceeași generație. Băieții cresc cu ideea că trebuie să fie duri și să se impună, iar manierele sunt diferite de cele ale fetelor, la care acestea trebuie să fie gentile. Fetele au capacitatea de a pune sentimente în tot ceea ce fac, iar manierele lor includ de cele mai multe ori o eleganță mai mare.

Ce înseamnă „gentil” pentru noua generație?

Există numeroase trenduri în întreaga lume ce susțin ideea de rigiditate și de impunere a băieților, care încearcă acest lucru inclusiv prin vestimentație. Bunele maniere ale tinerei generații coexistă alături de comportamente nepoliticoase, pe care tinerii le consideră potrivite în contextul în care trăiesc. Atitudinile lor se schimbă în funcție de persoanele cu care își petrec timpul și de mediul în care se află la un anumit moment. Falsele maniere sunt rareori folosite de tânăra generație, care aderă mai mult spre autenticitate, chiar dacă există momente în care bunele maniere par a fi inexistente, tocmai din intenția de păstrare a unei atitudini cât mai reale în raport cu interlocutorii.

Comportamentul și bunele maniere sunt deseori dictate de trenduri, iar muzica este unul dintre pilonii ce pot influența comportamentul tinerilor. Odată înțeleasă raportarea lor la diferite elemente care îi atrag, se poate cataloga mult mai ușor acțiunea considerată lipsită de maniere.