VITAMINELE SI ROLUL LOR IN ORGANISM

VITAMINELE SI ROLUL LOR IN ORGANISM

Vitaminele sunt substante chimice complexe care indeplinesc un rol esential in functionarea normala a organismului omenesc si care, cu cateva exceptii, nu pot fi sintetizate de catre acesta. Ele se gasesc in majoritatea alimentelor de provenienta naturala si sunt absolut necesare pentru cresterea, mentinerea vitalitatii si bunastarea generala a organismului nostru.

Vitaminele pot fi:

  • Liposolubile (solubile in grasimi): vitamina A (si provitamina A -carotenul- care in organismul omului se transforma in vitamina A), D, E, K
  • Hidrosolubile (solubile in apa): vitaminele C, B1, B2, PP, B12

Ele nu sunt distruse in procesul digestiv, fiind absorbite ca atare. De aceea toate vitaminele sunt eficiente atunci cand sunt administrate pe cale orala.

Vitaminele pot fi stocate in organism intr-o oarecare masura, de exemplu, vitaminele liposolubile sunt stocate in ficat si tesutul subcutanat, in timp ce vitamina C este stocata in cortexul suprarenal, etc

Multe dintre vitamine sunt necesare in cantitati foarte mici, dar ele joaca un rol foarte important in cele mai multe reactii chimice in organism.  Ele nu sunt alimente, dar nici suplimente alimentare si nici nu efera energie, desi nici un om nu poate trai fara vitamine. Multe dintre aceste reactii de celule sunt realizate de catre enzime, fiecare alt fel de enzima fiind responsabia pentru desfasurarea unor reactii chimice speciale in cadrul corpului.

Enzimele sunt formate dintr-o combinatie  complexa de vitamine si minerale. Astfel, daca o vitamina se intampla sa lipseasca, aceea enzima nu poate fi formata si, deci, anumite functii importante din organism, in care este implicata enzima, nu vor putea fi indeplinite.

Vitaminele isi fac efectul in cantitati foarte mici. Prin urmare, nevoia totala zilnica este de obicei foarte mica. Necesarul zilnic al unei vitamine pentru o  persoana variaza in functie de rata metabolismului organismului. Astfel, persoanele care efectueaza munci grele, femeile insarcinate,  sau cele care alpteaza, copiii in crestere, au nevoie de o cantitate mai mare de vitamine este mare. In general, un om care depune un efort obisnuit poate obtine destule vitamine din diete echilibrate mixte.

Vitaminele sunt partial distruse si partial secretate de catre organism. Insa sunt inlocuite, prin alimentatie, in momentul in care organismul simte nevoia de vitamine.

ROLUL VITAMINEI A IN ORGANISM

Vitamina A este necesara pentru vedere, cresterea si formarea oaselor si rezistenta organismului la infectii.

Intareste mecanismele de aparare ale organismului, dezintoxica. In asociere cu vitamina E protejeaza organismul impotriva cancerului, amelioreaza vederea nocturna, intretine pielea si mucoasele. cicatrizeaza.

Surse: ficat, untura de peste, oua; legume precum morcovul, cartofii dulci, dovleac; alte legume precum spanacul; fructe precum mango, papaya, curmale; rosii, fasole verde.

ATENTIE!!! Doze prea mari, administrate perioade prea indelungate, pot deveni toxice.

ROLUL VITAMINEI B1 IN ORGANISM

Vitamina B1 este vitala petru functionarea normala a celulelor si a nervilor. Este indispensabila schimburilor dintre celulele creierului. Activeaza memoria. E vitamina de baza a intelectualilor. Surse: stridii, drojdie de bere, carne, fasole uscata, portocale, germeni de grau, paine si cereale, unt de arahide, ficat, oua.

ROLUL VITAMINEI B2 IN ORGANISM

Vitamina B2 este necesara pentru furnizarea energiei din carbohidrati, proteine si grasimi. Este de asemenea importanta pentru o dezvoltare normala a organismului, producerea unor hormoni si buna functionare a celulelor rosii. Amelioreaza vederea nocturna. Participa la constructia celulara. Protejeaza vederea.

Surse: produsele lactate, carne, peste, cerelale de porumb si vegetale precum broccoli si asparagus, drojdie, afine , oua. 

ROLUL VITAMINEI B3 IN ORGANISM

Vitamina B3 este necesara pentru furnizarea energiei din carbohidrati, proteine si grasimi, pentru sinteza grasimilor si pentru formarea celulelor rosii. Stimuleaza refacerea celulara a pielii capului si a radacinii parului.

Surse: cereale, cartofi, varza, rosii, ficat, galbenus de ou, peste, nuci, carne de pasare.

ROLUL VITAMINEI B6 IN ORGANISM

Vitamina B6 ajuta organismul sa se foloseasca de carbohidati si proteine. Joaca un rol cheie in prelucrarea aminoacizilor, in asezarea proteinelor. Este fundamentala pentru buna functionare a creierului,

Surse: banane, morcovi, usturoi, varza creata, spanac, ficat, creier, maduva, peste,nuci, alone, rinichi, oua.

ATENTIE!!!! devine toxica cand dozele sunt depasite.

ROLUL VITAMINEI B12 IN ORGANISM

Vitamina B12 este necesara pentru producerea carbohidratilor, a proteinelor si a unor aminoacizi si grasimi. Are actiune antianemica si favorizeaza echilibrul nervos

Surse: peste, ficat, galbenus de ou, crustacee, produse lactate.

ROLUL VITAMINEI C IN ORGANISM

Vitamina C este necesara in formarea colagenului, o proteina care confera rezistenta oaselor, cartilagiilor, muchilor si vaselor de sange si contribuie la buna mentinere a capilarelor, oaselor si dintilor. Are actiune antiinfectioasa prin excelenta.

Surse: citrice, legume, salate, ficat. broccoli, rosii, cartofi, ardei dulce; spanac.

Doze prea mari pot provoca diaree. 

ROLUL VITAMINEI D IN ORGANISM

Vitamina D este esentiala in formarea si mentinerea in buna stare a oaselor si dintilor. Ajuta si la buna functionare a sistemului nervos si a celui muscular.

Sursegrasimi animale, lactate, margarina, oua si unt, lumina soarelui.

Doze prea mari pot sa antreneze probleme cardiace

ROLUL VITAMINEI E IN ORGANISM

Vitamina E protejaza grasimile si vitamina A aflate in organism. Ca antioxidant, stabilizeza membranele celulelor. Faciliteaza schimburile dintre celulele cerebrale., mentine pielea supla, intarzie aparitia petelor de varsta si a alunitelor, prelungeste viata globulelor rosii.

Surse: uleiurile vegetale

ROLUL VITAMINEI K IN ORGANISM

Vitamina K : functia de baza a acestei vitamine este de a coagula sangele.

Sursespanac, varza, cartofi, capsuni, rosii, ficat, carne, Lumina soarelui, margarina, lapte, oua si unt.

In doze prea mari, poate sa impiedice dezvoltarea creierului la copii si sa provoace anemie adultilor.