Cum menținem vie curiozitatea copiilor (VIDEO)

Autor: Anca Moldoveanu, psihopedagog și coach

 

Curiozitatea copilului tău îl îndeamnă să vrea să experimenteze lucruri noi. Deși copiii sunt la bază niște ființe curioase, dorința lor de a explora ceva nou poate ajunge chiar să dispară cu timpul. Aceasta este o urmare a mediilor precum televizorul, calculatorul si altele în care informația prezentată nu le mai stârnește dorința să afle mai multe deoarece totul le este oferit din prima. Un alt obstacol este sistemul de educație. La școală, ei sunt învățați încă de mici că cel mai important este să obțină rezultate și să aibă performanțe cât mai bune, în loc să se axeze pe proces, călătorie, descoperire și să vadă lucrurile din mai multe perspective pentru dezvoltarea lor personală.

De ce este importantă curiozitatea?

Curiozitatea poate părea ceva intelectual, deși ea este legată și de gradul de toleranță la incertitudine al copilului. Cu cât acesta este mai ridicat, cu atât dorința de a afla și descoperi lucruri noi devine mai mică. Poate te gândești că nu contează atât de mult ca cel mic să fie curios, însă aceasta este strâns legată de dorința sa de a învăța lucruri noi. Tu ca părinte îți dorești ca cel mic să învețe mereu, chiar și atunci când va deveni adult. De asemenea, este importantă și pentru a-l ajuta să nu se plictisească. Este important ca acesta să nu fie mereu dependent de tine astfel să poată descoperi și singur modalități noi.

Aceasta este legată și de succesul pe termen lung al copilului tău. Gândește-te, dacă personalități importante precum Steve Jobs sau Napoleon nu s-ar fi gândit să facă lucrurile dintr-o altă perspectivă și să parcurgă niște căi nebătătorite nu ar fi descoperit nimic. Pentru toate acestea, curiozitatea este un element esențial. Dacă nu faci nimic pentru a menține această curiozitate vie, va dispărea.

Cum previi dispariția curiozității copilului tău?

Pentru fiecare etapă de dezvoltare a celui mic sunt diferite modalități de a-l încuraja să dorească să descopere lucruri noi. Până la vârsta de 3 ani este esențial să-l ajuți să învețe să-și exprime curiozitățile. Între 3-6 ani îi ghidezi curiozitatea prin crearea unui spațiu prin care să se poată manifesta. Când intră la școală, rolul tău ca părinte este de a-i dezvolta curiozitatea într-un mod conștient și voluntar.

Cel mai important este să menții curiozitatea în această etapă, când cel mic trebuie să învețe ce i se dă, nu neapărat ce îi place. Primul pas este să-l lași să desfășoare acele activități, în afara orelor de curs, care nu se adresează emisferei stângi fiind deja foarte solicitată la școală. Emisfera stângă ține de memorare și raționalitate. Cea care trebuie încurajată în timpul liber este emisfera dreaptă care-i lasă curiozitatea să se manifeste și poate evolua prin activități precum arte sau orice inițiativă care pune la încercare imaginația acestuia.

Altă modalitate este cea de a-i adresa întrebări deschise copilului tău pentru a-l menține curios și pentru a vedea lucrurile dintr-o altă perspectivă. O formă alternativă poartă denumirea de excursie pedagogică. Spre exemplu, când plecați împreuna la munte și mergeți la plimbare prin natură, invită-l să se întrebe de ce anumite flori au o formă specifică sau de ce pietrele au acea culoare. Mai concret, pune-i imaginația la încercare pentru a-l face să rămână curios de absolut tot ce îl înconjoară.

Însă este de bază ca această curiozitate a celui mic să fie ținută sub control deoarece pot apărea situații în care prea multă curiozitate din partea acestuia să se întoarcă împotriva lui sau chiar a ta.

Curiozitatea stă la baza dorinței de a învăța. De asemenea, îl ajută să găsească soluții la probleme pe care le poate întâmpina, tocmai îndemnându-l să nu renunțe. Aceasta stă si la baza perseverenței, cu atât mai mult, a rezilienței. Fără curiozitate, dispare acea dorință de a merge mai departe atunci când lucrurile stau într-un fel neașteptat. 

Poate și tu ca adult ești curios să afli lucruri noi. Dacă vrei să afli cum să întreții curiozitatea vie până la adânci bătrâneți, te așteptăm în             Clubul "Aleg să Previn! Educație și Sănătate" pentru a afla mai multe informații de la psihopedagogul Anca Moldoveanu.