Adolescența este ultima etapă a copilăriei, fiind considerată baza pentru viitorul adult. Este o perioadă complicată și problematică, atât pentru copil cât și pentru părinți. Încă de când s-a realizat această stratificare a etapelor copilăriei, adolescența a fost privită precum un examen de maturitate, care decide direcția pe care o va alege fiecare copil în viață.
Această perioadă presupune numeroase schimbări fizice și emoționale cu care adolescenții ajung să se confrunte, iar în cele mai multe dintre cazuri necesită ajutorul adulților din jurul lor pentru a înțelege pe deplin ceea ce se întâmplă cu ei.
Așa cum copilăria cuprinde mai multe etape și adolescența se poate clasifica în mai multe stadii, conform vârstei:
- Preadolescența: între 14 și 18 ani, considerată o etapă de stabilizare, prin care tinerii își conturează imaginea de sine;
- Adolescența propriu-zisă: între 18 și 20 de ani, o etapă în care tinerii încep să își exprime independența și să-și însușească anumite valori culturale;
- Adolescența prelungită: între 20 și 25 de ani, ce cuprinde perioada studenției, caracterizată prin nevoia de participare la viața socială, dar și prin instabilitate la nivelul vieții sentimentale.
În funcție de personalitatea fiecărui adolescent, de modelele din viața lor și de mediul în care trăiesc, maturizarea și finalul adolescenței apar mai devreme sau mai târziu. Indiferent de momentul în care acestea se întâmplă, perioada adolescenței este o cursă continuă de căutare a identității, de aderare la anumite crezuri și valori, dar și o etapă în care dezvoltarea personalității lor poate ajunge la cel mai înalt nivel.
Odată ce descoperă mai multe aspecte ale vieții care consideră că li se potrivesc, adolescenții încep să facă o serie de acțiuni prin care să susțină formarea identității. Însă, această nevoie de schimbare poate fi înțeleasă diferit de către părinți, care deseori simt nevoia să controleze deciziile și atitudinile pe care le adoptă adolescenții.
Adulții se raportează la această etapă ca la o revoltă, însă aceste diferențe de mentalitate apar din cauza diferențelor de vârstă, de percepție asupra societății sau din cauza mediilor diferite în care părinții și copiii cresc. Vom dezbate pe larg această ultimă etapă a copilăriei și vom stabili dacă există sau nu o revoltă adolescentină.