Lise Eliot, autoarea cărții, a studiat la Universitatea Harvard şi şi-a luat doctoratul la Columbia University. Este profesor asociat la catedra de neuroştiinţe a Facultăţii de Medicină de la Universitatea de Medicină şi Ştiinţă "Rosalind Franklin" din Chicago. Este mamă a trei copii – doi băieţi şi o fată.
Utilizând numeroase date din domeniul neuroştiinţelor, Lise Eliot argumentează faptul că micile diferenţe existente la naştere între creierul băieţilor şi creierul fetelor se amplifică odată cu trecerea timpului, pe măsură ce părinţii, educatorii şi prietenii întăresc în mod inconştient stereotipurile de gen.
Autoarea demontează stereotipurile, nuanţându-le: băieţii nu sunt, de fapt "mai buni la matematică", ci la anumite tipuri de raţionament spaţial. Fetele nu sunt din naştere mai empatice decât băieţii; lor pur şi simplu li s-a permis să îşi exprime mai mult sentimentele.
Fără îndoială, genul contează în educaţie şi în tot ceea ce întreprindem ca fiinţe umane. Dar, dacă vom acorda atenţie diferenţelor dintre sexe, acest lucru va trebui făcut cu mare grijă.
Cartea “Creier roz, creier bleu” o puteți găsi AICI.