Când vine vorba de un test important la școală sau când încearcă ceva pentru prima oară, orice copil e firesc să aibă un anumit nivel de stres. Dar dacă stresul devine un factor constant în viața lui, ar trebui să începem să ne punem anumite semne de întrebare.
Am pregătit un scurt chestionar pentru copilul tău, care te va ajuta să înțelegi cu ce tensiuni se confruntă și-n ce mod ar fi bine să intervii.
1. Când știu că am un test sau concurs, mă simt:
A. sigur pe mine
B. emoționat
C. speriat să nu-i dezamăgesc pe mami și tati
D. cu un gol în stomac
2. Am emoții la un test sau concurs pentru că:
A. nu am suficient timp să termin
B. nu am învățat destul
C. mami și tati mă ceartă/se supără pe mine dacă nu iau notă bună
D. doamna învățătoare mă ceartă dacă nu fac bine
3. Când sunt supărat:
A. le spun lui mami și tati ce s-a întâmplat
B. încep să plâng ca să mă calmez și după aceea vorbesc despre motivul pentru care sunt supărat
C. nu vreau să vorbesc cu nimeni despre asta și încep să plâng
D. arunc cu lucruri prin cameră ca să mă calmez
4. Când am emoții:
A. încerc și reușesc să-mi păstrez calmul
B. mă doare capul
C. nu pot să dorm noaptea
D. mă doare stomacul
5. De obicei sunt supărat pentru că:
A. nu ies lucrurile așa cum vreau
B. văd lucruri negative pe site-uri de socializare
C. mami și tati se ceartă
D. am prea multe teme de la școală
Preponderent A – Nivelul de stres al copilului tău este unul normal
Este perfect normal ca cel mic să aibă emoții înaintea unui examen sau când experimentează lucruri noi. Pentru a face față mai ușor acestor provocări, încurajează-l să facă sport sau activități de relaxare, astfel încât să aibă și o ocupație fizică.
Preponderent B – Copilul tău e puternic afectat de rețelele de socializare
Acestea îi creează o imagine disproporționată asupra realității, deoarece totul pare perfect. Astfel, cel mic începe să se compare cu această imagine perfectă și începe să-și pună semne de întrebare despre el. Bullying-ul online este un alt factor ce duce la apariția stresului.
Pentru a evita aceste situații, este important să stabilești o relație apropiată cu copilul pentru a-i câștiga încrederea și pentru a afla despre experiențele lui în mediul online. Mai mult de atât, accesul la rețelele de socializare sau jocurile violente trebuie să fie cât mai restrâns. La o vârstă fragedă emoțiile provocate pot fi copleșitoare.
Preponderent C – Stresul apare din cauza problemelor de acasă
Certurile dintre părinți sau din familie, problemele financiare și lipsa prezenței părinților sunt principalele cauze care declanșează stresul copilului. Se dezvoltă teama de a nu-și dezamăgi părinții, implicit și teama de eșec. Întrebările care îl frământă frecvent sunt de tipul: Dacă nu fac asta, oare ce se întâmplă?
Deși poate părea neimportant, copilul tău are nevoie de validare și are nevoie să-i asculți problemele. Este esențial ca tu și partenerul/partenera ta să-i reamintiți de fiecare dată că îl iubiți necondiționat și îi sunteți alături indiferent de situație.
Preponderent D – Stresul este creat de presiunea mare de la școală și de programul încărcat
Apare frica de eșec iar cel mic evită să-și exprime sentimentele, devenind introvertit. Este important să nu-i încarci programul cu multe activități extrașcolare și să-l faci să înțeleagă că oricine este supus greșelii și că este esențial să învețe din ele.
Securizează-ți copilul și repetă-i de câte ori e nevoie că vei rămâne alături de el indiferent de situație. E important să înțeleagă că pentru orice problemă există o rezolvare și că primul pas este comunicarea onestă.