Oare cum îi poți transmite copilului tău siguranța și sentimentul că este iubit orice s-ar întâmpla, în orice moment, chiar dacă greșește? Cum poți comunica eficient cu el? Prin gesturi? Prin cuvinte? Prin daruri? Ei bine, primul pas este să descoperi și să înțelegi principalul limbaj de iubire al copilului.
Fiecare dintre noi ne exprimăm și recepționăm dragostea într-un anumit limbaj, în funcție de nevoile și dorințele noastre. Uneori sunt importante cuvintele de încurajare, alteori ne așteptăm să primim o simplă îmbrățișare sau cadoul perfect. Atunci când în cuplu sau în familie nu sunt pe deplin înțelese și acceptate aceste limbaje, de cele mai multe ori diferite, apar certurile și ruptura.
Având o experiență de 30 de ani în consiliere matrimonială, Gary Chapman a ajuns la concluzia că există cinci limbaje primare ale iubirii, pe care le-a explicat pe larg în cartea cu același nume. Câțiva ani mai târziu, împreună cu Dr. Ross Campbell, și-a adaptat descoperirile și a publicat volumul Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor, pe care îl recomandăm tuturor. Autorii definesc și detaliază modalitățile prin care părinții pot transmite eficient sentimente de respect și afecțiune. Ca urmare, copiii devin mult mai receptivi la sfaturi și îndrumări, și se securizează emoțional.
Ce s-ar întâmpla dacă ai descoperi care este limbajul de iubire al copilului tău și ai hotărî să-l vorbești?
Te invităm să-l ajuți pe cel mic să parcurgă acest set de întrebări, iar la final vei avea o perspectivă mult mai clară asupra nevoilor lui.
1. Ce preferi să faci când stai cu mami și tati?
A. Să primesc îmbrățișări
B. Să vorbesc cu ei
C. Să facem activități împreună
D. Să primesc cadouri
E. Să mă ajute să pregătesc activități
2. Sunt fericit când:
A. Sunt mângâiat și îmbrățișat
B. Primesc complimente
C. Mă joc cu părinții mei
D. Primesc cadouri
E. Sunt ajutat să descopăr lucruri noi
3. Devin supărat când:
A. Mami și tati nu mă iau în brațe sau nu mă pupă
B. Nu vorbesc cu mine
C. Nu au timp să se joace cu mine
D. Nu primesc ce vreau
E. Mami și tati nu mă ajută la teme
4. Îmi place să le arăt lui mami și tati că-i iubesc prin:
A. Îmbrățișări
B. Cuvinte frumoase
C. Timp petrecut cu ei
D. Cadouri făcute de mine
E. Ajutor la pregătit masa sau la alte treburi prin casă
5. Când stau cu prietenii/colegii mei, îmi place să le arăt că-i apreciez prin:
A. Luat în brațe
B. Încurajări
C. Joacă
D. Mici cadouri
E. Ajutor când au nevoie
1. Mângâieri fizice
Răspunsurile preponderent „A” ale copilului tău înseamnă că el apreciază mai mult mângâierile fizice, iar rezervorul său emoțional se umple când îl iei în brațe, îl săruți sau îl ții de mână. Nu-i refuza apropierea fizică și nu te folosi de ea pentru a-ți manifesta furia sau ostilitatea. O palmă nu face bine niciunui copil, dar devine devastatoare pentru cei care vorbesc acest limbaj al iubirii. Mângâie-ți zilnic copilul în mod conștient.
2. Cuvinte de încurajare
Răspunsurile preponderent „B” reflectă nevoia de cuvinte de încurajare și de validare. Copilul dorește în mod constant să exprimi verbal afecțiunea pe care i-o porți, pentru că la rândul său face la fel. Cuvintele de încurajare au cel mai mare impact atunci când se concentrează pe un anumit efort al copilului. Comunicarea pozitivă este esențială pentru orice relație, dar mai ales pentru acești copii, pentru care jignirile sau reproșurile au un impact dezastruos.
3. Timpul petrecut împreună
Răspunsurile preponderent „C” arată că timpul petrecut împreună este extrem de important pentru copilul tău. Planifică-ți cu grijă activitățile cu el și asigură-te că nimic nu te va distrage. E important să păstrezi și un contact vizual plin de afecțiune. Jucați jocuri interactive, provoacă-l la discuții și oferă-i inspirația de care are nevoie pentru a ieși din zona de confort. Atunci când petreci timp cu copilul tău, creezi de fapt amintiri frumoase care vor dura toată viața.
4. Daruri
Răspunsurile preponderent „D” definesc limbajul bazat pe oferirea darurilor și a micilor atenții. Pentru copilul tău, până și cele mai neînsemnate cadouri devin o expresie tangibilă a iubirii. De aceea este traumatizant pentru el dacă aceste cadouri se strică sau se pierd. Nu-ți exprima niciodată regretul că i-ai oferit ceva, oricât de furios ai fi în acel moment. De asemenea, nu transforma un dar într-o recompensă sau o mită. Mai devreme sau mai târziu, copilul va înțelege lipsa de sinceritate.
5. Servicii
Răspunsurile preponderent „E” dovedesc câtă nevoie are copilul tău de servicii. Atunci când îți exprimi iubirea făcând lucruri pe care probabil copilul tău nu le-ar putea face singur, îi oferi de fapt un model. Va învăța astfel să-i ajute la rândul său pe alții. Serviciile pe care le facem trebuie să țină însă cont de vârsta copiilor. De asemenea, ele nu înseamnă că trebuie să ne repezim să satisfacem toate rugămințile. Folosește-te de puterea exemplului și vei crește un adult empatic și generos.
Vorbind limba pe care copilul tău o înțelege cel mai bine îi vei oferi securitatea afectivă de care are nevoie și vei crea o atmosferă plăcută în familie. Chiar dacă ți se pare uneori că nu ai fost sau nu ești părintele care ți-ai dori să fii, poți începe de-acum să-ți iubești copilul în așa fel încât el să se simtă cu adevărat prețuit. Universul lui va fi mai luminos și-și va putea atinge potențialul.