Autor: Gabriela Brastaviceanu
Vrei să te bucuri de autenticitatea mâncărurilor românești împreună cu cei dragi? Ce spui de o ciorbă de fasole?
Am pregătit pentru tine o rețetă veche de familie, savuroasă și ușor de preparat.
Ciorba de fasole boabe, o rețetă veche de familie savuroasă și ușor de preparat. Pentru unii dintre noi, ciorba de fasole înseamnă gustul copilăriei, în timp ce pentru alții poate fi o descoperire nouă.
Ciorba de fasole boabe este un fel de mâncare sățios și delicios, potrivit pentru întreaga familie.
O mâncare tradițională, specifică românului nostru, adorată de generații întregi, simplă, de post, dar extraordinar de gustoasă, ciorba de fasole boabe este bogată în fibre, fier, vitamine și proteine și aduce extrem de multe beneficii pentru sănătate. Fasolea nu conține gluten, este bogată în grăsimi și poate ajuta la stabilizarea nivelului de glucoză din sânge sau chiar la prevenirea diabetului.
Ingrediente pentru ciorba de fasole boabe:
- 500 g fasole albă, boabe;
- 2 morcovi (150 g);
- 1 rădăcină păstârnac (50 g);
- 1 rădăcină pătrunjel (50 g);
- ½ rădăcină țelină (50 g);
- 1 ceapă mare/2 cepe potrivite (200 g);
- 1 ardei roșu mare (100 g);
- o cutie de roșii tăiate, fără coajă (400 g);
- un cartof în coajă;
- o crenguță de cimbru;
- 3 linguri de ulei de floarea soarelui;
- o legătură bogată de leuștean;
- sare, piper (după gust).
Timp de preparare: 2 ore/2 ore și jumătate
Număr de porții: 8
Cantitate: 4 l
Mod de preparare ciorbă de fasole boabe
Pentru o ciorbă de fasole boabe ca la mama acasă, se aleg și se spală bine boabele de fasole. Se țin apoi la hidratat în apă rece, cel puțin două ore înainte de gătire. Se schimbă apa din vas și se pune fasolea la fiert. Adăugarea unui cartof cu coajă în oală ajută la fierberea mai rapidă a boabelor de fasole și la păstrarea lor întregi. Se arunca în oală și o crenguță de cimbru și se lasă la fiert, la foc domol, cu capac.
Când fasolea este pe jumătate fiartă se adaugă jumătate din cantitatea de ceapă (100 g), împreună cu restul legumelor. Se toacă apoi mărunt și ardeiul, se pune în oală și se lasă la fiert în continuare.
În acest timp, separat, se călește restul de ceapă (100 g) în 3 linguri de ulei de floarea soarelui. Când ceapa devine aurie, se adaugă peste aceasta roșiile și se lasă la fiert, la foc mic, timp de 10 minute.
Apoi se pune amestecul de roșii și ceapă peste ciorbă și se mai fierbe încă 10 minute. Se presară sare și piper după gust. Când ciorba e gata, se stinge focul și se adaugă leuștean din belșug.
Mirosul acestei ciorbe va îmbia pe toată lumea și, după ce o vor gusta, cu siguranță vor mai cere o porție!
Instrucțiunile și modul de preparare pentru rețeta de ciorbă de fasole boabe o găsiți aici, pregătită cu mult drag de minunata Gabriela Brastaviceanu.